Андрій Гордєєв: Завдяки налагодженню теле- та радіомовлення ми ще раз доводимо, що Крим – це Україна

Урочистий запуск українського мовлення на території тимчасово окупованого Криму відбувся в с. Чонгар 17 березня.

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та висока делегація у складі Міністра інформаційної політики України Юрія Стеця, Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадима Черниша, голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, а також народного депутата України Рефата Чубарова взяли участь в урочистому заході.

Завдяки спільній роботі Херсонської ОДА, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства інформаційної політики України та ТОВ «Телемережі України» понад 150 тисяч мешканців Херсонщини,  які проживають на території Каланчацького, Чаплинського, Новотроїцького, Генічеського районів, та майже 550 тисяч мешканців Кримського півострова відтепер матимуть можливість слухати  українське національне та регіональне радіо.

«За дорученням Президента України ми  відновлюємо українське мовлення на  Херсонщині та у напрямку тимчасово окупованого Криму, адже там живуть українці, які залишаються патріотами своєї держави й саме завдяки налагодженню теле- та радіомовлення ми ще раз доводимо, що Крим - це Україна», - зазначив очільник області Андрій Гордєєв.

Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський відзначив визначну роль голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва у реалізації цього проекту: «Велика подяка Андрій Гордєєв за надзвичайно продуктивний день - в особі голови Херсонської ОДА маємо ефективного стратегічного стейкхолдера щодо реалізації Стратегії мовлення на Херсонщини та на територію Криму.»

Завершення будівництва вежі в с. Чонгар відбулось в результаті реалізації першого етапу Стратегії розвитку телерадіомовлення в Херсонській області та організації мовлення на територію Криму на 2016 – 2017 роки.

Мовлення з чонгарської вежі розпочали 4 ліцензійні радіоканали: «Українське радіо» на частоті 100,7 МГц, радіо «ТК «Атлант-СВ» – 101,4 МГц, радіо «Крим.Реалії» – 105,9 МГц та радіо «Херсон FM» місцевої ТРО «Софія» – 107,8 МГц.

Міністр інформаційної політики України  Юрій Стець зазначив: "Після проведення конкурсу на цифрове телебачення висота вежі на Чонгарі буде збільшена до 200 м. Із 92 до 110 метрів цього року буде збільшено висоту вежі і в Чаплинці. Також вивчається можливість побудови ще однієї вежі на адмінкордоні з Кримом. Планується, що упродовж року кількість радіостанцій, які мовлять на Крим, буде збільшена удвічі".

Представникам радіо «Крим.Реалії» та Херсон FM  ТРО «Софія» голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко  вручив ліцензії, які будуть діяти до 2024 року.

«Мешканці окупованого Криму залишаються в українському інформаційному просторі», - відмітив під час свого виступу міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб  України Вадим Черниш. Також він зауважив, що Україна повинна працювати над тим, аби забезпечити для українців на півострові не тільки якісний інформаційний простір, а й можливість без труднощів отримувати інші сервісні послуги, щоб відчувати себе захищеними українською державою.

Під час заходу очільника області Андрій Гордєєв вручив директору ТОВ «Телемережі України» Петру Семерею, який виступив основним забудовником телерадіокомунікаційної  вежі, Декларацію про готовність до експлуатації об’єкта.

Голова Херсонської ОДА подякував Петру Семерею за співпрацю та виказав сподівання щодо подальшої співпраці і в реалізації другого етапу Стратегії розвитку телерадіомовлення в Херсонській області.