Вирішити проблему опалення в Херсоні допоможе кредит Європейського інвестиційного банку

Перший день весни в Херсоні зустрічали плануванням заходів до наступного опалювального сезону.

Як відомо, 48% херсонців забезпечує теплом Херсонська ТЕЦ. На сьогодні тариф в них найвищий в Україні, а якість цього теплоносія залишає бажати кращого. Є великі витрати на транспортування тепла, так як всі мережі від ТЕЦ до споживача застарілі, а втрати теплоносія досягають 30%. Все це призводить до завищення самого тарифу. Крім того, сама ТЕЦ працює на газі, який є дорогим, і це також впливає на вартість того тепла, яке потрапляє в квартиру до кожного херсонця.

- Тому під час спільної наради з мером Херсона Володимиром Миколаєнко і директорами підприємств були прийняті наступні рішення, - розповів народний депутат України Андрій Гордєєв, - Перше, організувати найближчим часом виїзну нараду на херсонській ТЕЦ за участю профільних депутатів та відомств. Друге, всі учасники процесу - а це мають бути і Херсонтеплокомуненерго, і відповідні управління ЖКГ, і сама ТЕЦ - повинні надати свої пропозиції протягом тижня з реформування системи теплозабезпечення в Херсоні.

Зокрема, ми до кінця березня маємо сформувати коригування системи теплозабезпечення в Херсоні. До кінця березня ми повинні мати проект.

Також нардеп визначив основні вектори розвитку сфери якісного теплопостачання в Херсоні:

1. Херсонська ТЕЦ, як державне підприємство, повинно отримати кредит, і про це є попередня домовленість з Мінрегіонрозвитку, на перехід нашої ТЕЦ з газу на вугілля, що видобувається в Західній Україні.

2. Таке переоснащення відбудеться за умови, що мінімум 20% палива буде заміщатися твердими побутовими відходами від ЖКГ міста.

3. Повинен бути чіткий план дій по відновленню мереж херсонської ТЕЦ, а також має бути створено комунальне підприємство, на яке будуть передані мережі, і яке отримає кредит в Європейському інвестиційному банку на переукладання цих мереж.

4. Необхідно оптимізувати схему теплозабезпечення міста таким чином, щоб вона була максимально прийнятна і для жителів міста, і для ТЕЦ.

Наприклад, якщо у нас в мікрорайоні «Склотара» забезпечення теплом є досить дорогим і технічно складним, то потрібно вже сьогодні передбачити необхідність встановлення там квартальної котельні, і фінансування її оснащення.

- Затягувати з цими роботами не можна - затягування може погано позначитися на забезпеченні херсонців теплом у майбутньому. - Впевнений Андрій Гордєєв, - Уже до 15 березня нам необхідно подати свої пропозиції до Мінрегіонрозвитку і заповнити відповідні заявки на участь в конкурсному відборі для отримання кредиту Європейського інвестиційного банку.

Також потрібна чітка координація зусиль обласної, міської влади та державних органів щодо забезпечення херсонців теплом взимку. Як говориться в прислів'ї - «Готуй сани влітку»? Ми до зими починаємо готуватися вже з березня.