Що прийняла Верховна Рада – підсумки тижня (15-19 лютого)

Продовжую традицію інформувати про будні нардепів. Парламентський тиждень виявився не на жарт спекотним.

Апогеєм стало резонансне голосування за відставку уряду. Хоча і без цього вистачало  важливих подій.

Читайте: Чому я не повірив урядовому звіту

Закони «безвізового» пакету

Головне – Верховна Рада ухвалила всі закони з "безвізового" пакету! Вчора 18 лютого ми прийняли останні три законопроекти . Сподіваюсь, отримаємо позитивне рішення про введення безвізового режиму вже в цьому році.

• Зокрема, Парламент підтримав законопроект, що вдосконалює процедуру документування  осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту.
  • Крім того, внесли зміни до Цивільного процесуального кодексу щодо надання можливості отримання свідоцтва про народження або смерті на тимчасово окупованій території в органах, розташованих на підконтрольній території України.
  • І останнім документом із цього пакету внесли зміни до адміністративного судочинства України щодо розгляду судами позовів про примусове видворення або про затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців та осіб без громадянства або забезпечення їх передачі  відповідно до міжнародних договорів про реадмісію.

Соціальний захист

Ми також врегулювали питання пільгових перевезень, визначили, що земля може продаватись тільки через торги, запровадили прозорі механізми управління державними підприємствами, прийняли рішення щодо додаткового соціального захисту.

Читайте: Пенсіонерів та пільговиків знову возитимуть безкоштовно, – Андрій Гордєєв

Боротьба з корупцією

Вчора також прийняли закон щодо прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури - на цьому документі наполягав МВФ. Серед іншого закон забезпечив прозорість роботи конкурсної комісії з призначення на адмінпосади прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Виборче законодавство

На початку тижня парламент також вніс зміни до виборчого законодавства щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі. Мова не йде про " партійне рабство", як дехто встиг прозвати документ. Ми говоримо про те, що якщо людина не відповідає вимогам до народного депутата з огляду на непрофесійність чи безініціативність, партія (а відповідно і виборці) не вимушені його терпіти протягом каденції.

Спробував перерахувати найважливіші закони, прийняті цього тижня. Далі буде :)

Попередній звіт: Що прийняла Верховна Рада – підсумки тижня (2-5 лютого)