«Ми не успадкували землю від своїх батьків, ми її позичили у своїх дітей»

Ця давно відома істина, схоже, не знайома представникам Мінфіну.

На такі думки навіяла сьогоднішня дискусія на засіданні бюджетного комітету.

В кінці минулого року парламент проголосував за законопроект, що передбачає відрахування екологічного податку в спеціальний фонд. Це завжди практикувалось, але останні роки перейшли до системи зарахування податку до загального фонду. Результат спрогнозувати нескладно: маючи купу комунальних і соціальних проблем, місцева влада фінансувала екологію за залишковим принципом. І то в кращому випадку.

Уявимо собі мера, що «кришує» автоперевезення на місцях чи має будь-який інший бізнес. Та він в першу чергу забезпечить свою компанію підрядами, а на екологію він взагалі чхав!

Спецфонд – це гарантія, що кошти підуть за призначенням. Я розумію перестороги Мінфіну, вони бояться, що через такий фонд будуть розпилюватись гроші. Так, є проблема в трьох областях – Вінницькій, Івано-Франківській та Львівській, в цих регіонах недостатньо коштів для покриття нагальних потреб. Для цих областей ми можемо зробити виняток – в цьому році податок може спрямовуватись в загальний фонд.

Власне, на цьому після тривалої дискусії зійшлись з колегою по комітету Анатолієм Матвієнком. Чекайте законопроекту.